Close

Počeci

Košarkaška priča u Križevcima započela je prije 50 godina. Dobro možda ipak malo prije, kada se 1966. godine u sklopu školskog sportskog društva Polet gimnazije u Križevcima osnovala košarkaška selekcija koja je privukla zainteresirane učenike svih srednji škola u Križevcima. Nakon 5 godina predanog rada i želje za učenjem i postizanjem dobrih rezultata bio je red na sljedeći korak. Osnivanje prvog košarkaškog kluba u Križevcima.Jedan od najzaslužnijih za osnivanje kluba te jedan od prvih registriranih igrača u povijesti je Franjo Nendl.

Usponi i padovi

70-ih godina na našim prostorima, košarka je došla do velike popularnosti kada je bivša država Jugoslavija osvojila prvo mjesto na svjetskom prvenstvu 1970. godine u Ljubljani.

U puno ključnih faktora u KK Čelik bio je ključan i Dragan Milanović tadašnji profesor kineziološkog fakulteta. Prvi profesionalni trener, ujedno i igrač koji je između ostalog u Križevce doveo najdugovječnijeg trenera kluba Antu Tomasa.

Od davnih sedamdesetih godina pamte se utakmice na „Bukvićevom“ asfaltu kada je KK Čelik sa pola koša pobijedio poljskoga prvaka, utakmicu s američkom postavom „Big Eight“ koja je bila na europskoj turneji a na legendarnom „Bukvićevom“ je bilo 2 tisuće gledatelja. Osamdesetih godina klub je promijenio sponzora te je postao KK Radnik Križevci. Godine 1982. je odigrana utakmica u suradnji s Građevinskim poduzećem iz Kapošvara u kojoj su košarkaši Radnika pobijedili s 23 koša razlike, a 85.godine je odigrana legendarna utakmica protiv Cibone. Najveći pomak u klubu je izgradnja sportske dvorane 1999. te otvorenje te dvorane kada je KK Radnik ugostio Cibonu. 2001. se u novoizgrađenoj dvorani održao najveći košarkaški događaj u povijesti grada. Igrala se kvalifikacijska utakmica za europsko prvenstvo između Hrvatske i Makedonije te je utakmica odigrana pred rekordnim brojem navijača.

Nakon oproštaja najdugovječnijeg igrača u povijesti kluba Frane Radoša, klub se morao osvrnuti na svoje mlade igrače te izgraditi novu ekipu koja će moći ostvariti dobre rezultate. Ivan Tomas koji je u to vrijeme već bio kadetski reprezentativac imao je veliku ulogu u seniorskoj košarci Radnika. Nakon njegovog odlaska 1997. u KK Zagreb seniorska košarka Radnika ostala je na Ivanovim bivšim su igračima, Filipu Kašiku, Igoru Kuzmiću, Matiji Jerihi, Bojanu Hrandeku te ostalim mladićima iz te generacije. 1998. im se priključio i 14-godišnji Marko Tomas koji je postao jako bitna karika te ekipe. U izgradnji tog mladog sastava 1999. priključio se i mladi Ivan Svoboda. Kroz nekoliko godina trener Ante Tomas od mladih i neiskusnih igrača, stvorio je jednu od najjačih ekipa u povijesti kluba. Riječ je o fizički najboljoj ekipi koju je Radnik imao, petorka Tomas-Kuzmić-Jericha-Kašik-Rakamarić dominirala je tadašnjom B ligom te je postala prvak i plasirala se u kvalifikacije za ulazak u jedinstvenu 2. Hrvatsku ligu.

Priča KK Radnik se nastavila te je kroz dugi niz godina rada prošlo mnogo članova i odigralo se puno velikih utakmica te se odvilo mnoštvo košarkaških događanja u Križevcima. Proslavila se 40. obljetnica kluba, u već sad legendarnoj dvorani odigrana je i HKS- ova all star utakmica.

Budućnost

Kao i u svemu tako i u košarci kroz godine dogodilo se puno promjena, noviteta i poboljšanja u načinu treniranja i razvoju mladih.

2021. došlo je do promjene u vodstvu kluba. Nakon 26 godina na mjestu predsjednika Josip Šikić dobio je zamjenu, bivši igrač i kapetan seniorske momčadi Dominik Nervo, uz njega na mjestu tajnika i sportskog direktora pridružuje mu se Tomislav Maslić. 

Pola stoljeća je prošlo no križevačka ljubav za košarkom jača je nego ikad.